Workshop abstract schilderen

Schilderen vanuit je gevoel
Alles gaat over 'in het moment zitten'. Indien u dat zit dan geniet u en voelt het leven waardevol en zinvol. Indien u dat niet ervaart zit u in uw hoofd. Abstract schilderen is een directe spiegel hierin. Er is geen controle op 'in het moment komen'. Wel kan ik u erbij helpen de kansen te vergroten om weer in dat 'nu' te komen.

De workshop inhoudelijk.
Mijn workshops zijn met name bedoelt voor de beginners om een goede start te maken en voor de kunstenaars die een stap vooruit willen maken. Ik bied vele tools om vorderingen te maken, zowel technisch als mentaal.

Via deze workshop leer je te schilderen vanuit je gevoel. Je zult ontdekken dat het verbluffende resultaten geeft. Ik, Jan van Oort, wil graag met jou dit avontuur aangaan. Ik ben zelf professioneel kunstenaar en kan je ‘alles’ leren over abstract schilderen. Met welke tools je wat kunt doen. Waar je op moet letten, waar je niet op moet letten. Maar altijd met de vraag: 'wat past bij jou?'. Experimenteren, buikgevoel en ontdekken zijn sleutelwoorden. Bekijk deze video eens: 5 tips to make better abstract paintings: Dat geeft je een basisgevoel. Wat heel essentieel is, is het 'laag op laag' schilderen. Dat wordt nog eens heel goed uitgelegd in deze video. Om te zien wat je met diverse tools kan doen bekijk dit filmpje eens. Met deze informatie in het hoofd maak je een zeer goede start met de workshop. Als je vragen hebt mail me gerust!

Ik geef zowel privé als voor groepen workshops abstract schilderen. U bepaald tijd en plaats. Ook doordeweeks is mogelijk. U kunt mij inhuren voor een dagdeel of per uur.
Indien u meer informatie wenst gelieve mij een mail te sturen.
Email  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Wat gaan we doen en wat heb je daarvoor nodig?
Je kan aan een ezel, op de grond of aan een tafel (of combinaties) schilderen. (ezels dienen aanwezig te zijn) We gaan niet alleen met kwast schilderen maar ook met materieel welke jou juist aan spreken: rakel, spatel, karton, spons, doek, creditcard, je handen, doeken, een roller, kam, borstel, handveger, bezem, ga door, ga door! zover als je fantasie gaat. Daarom is het materieel wat je zelf meeneemt een basis voor een succesvolle workshop. Neem sowieso mee: een brede platte kwast, een groot paletmes (zie mijn filmpjes) spuitbussen en voldoende verf, het blijkt dat gaandeweg de cursus nogal eens royaler wordt gewerkt. Neem vooral je favoriete kleuren mee en vergeet niet de 'kleur' wit, maar ook zwart kan geweldig zijn om mee te werken (voor materieschilders: neem mee aan kralen, karton, papier, ijzer etc. wat je graag op je doek wilt verwerken) . Spuitbussen (acryl) is haast onontbeerlijk binnen het proces omdat je mogelijkheden verbreden, vooral bij nat op nat, (binnen beperkt gebruiken, geldt niet voor mijn atelier en tuin). Lichte kleuren werkt het beste. Alles op waterbasis is welkom. Spuiten kan ook met lak. Eigenlijk liever niet ivm de enorme stank. Spuitdoppen gaan vaak verstopt zitten. Na gebruik meteen op de kop houden en enkele seconden spuiten om de kop schoon te maken. Informeer ook naar bredere spuitkoppen voor gevarieerder spuitvolume.
Een fohn is handig om de werken sneller te laten drogen, want ze gaan weer mee naar huis, plat in de kofferbak en/of op de hoedenplank. Maar ook bij het laag op laag werken kan eerst even drogen makkelijk zijn, maar hoeft niet. Nat op nat werken is een grotere uitdaging en echt geweldig.  Ik raad aan om minimaal 2 doeken (kartonnen, boards, etc.) tot je beschikking te hebben en niet te klein (bv. vanaf 40x50). Grotere doeken is een grotere uitdaging. Van belang is dat je gereedschappen ook evenredig groter moeten zijn naar gelang het doek groter is, (bredere kwasten, langere paletmessen) anders wordt het vierkante centimeterwerk. Voor beginners is het beter eerst wat kleiner te beginnen. Maar de sprong naar groot kan gerust in 1 workshop. Het tweede doek is er ook om de eerste te laten drogen cq om even afstand te nemen van het 1e doek.

Doeken van te voren prepareren.
Nogal vaak drukt het achterkruis/balk tegen het doek aan tijdens het schilderen, met name bij de goedkopere doeken. (Kleinere doeken hebben geen middenkruis/balk) Het middenkruis/balk wordt zichtbaar in de compositie en dat is niet de bedoeling. Beter is om tussen doek en kruis een dun! karton te zetten en met tape te bevestigen. Dit karton thuis al bevestigen is tijdbesparend. Voel even met je vingers of het mooi glad is over het gehele doek. Ook worden van die houtjes meegeleverd om het doek aan te spannen. (Met de goedkopere kwaliteiten gaat dat niet lukken). Hier is een filmpje waar je kan zien hoe dat gebeurd. Vanaf 7:19 min zie je dat.

Waar materialen kopen.
De Action heeft de goedkoopste verf en is nog zeer redelijk ook. Dat zijn tubes van rond de 250 ml geloof ik. Vele kleuren zijn er te krijgen. De betere merken zijn Amsterdam, System 3 en Galeria. Deze zijn duurder en beter dan die van de action, maar nog steeds betaalbaar, (rond de 10 euro voor een halve liter) Deze haalt u in de kunstenaarsbenodigdhedenwinkels. Let op!  De kleine shops in kleinere plaatsen zijn vaak veel duurder. Dus koop via internet: Martin Brinkhuis, Peter van Ginkel of van Beek. Of zoek uit waar de dichtsbijzijnde bij jou in de buurt zit. Dat scheelt weer portokosten (maar geen benzine). In deze winkels haal je ook de betere studiekwaliteit doeken. Die van Action en Kruidvat zijn goed om op te oefenen maar daar is alles mee gezegd. Dat geldt voor al die goedkope doeken van Kruidvat, Big Bazhaar etc. Wil je die toch gebruiken, check dan of het hout niet te veel tegen het doek drukt. Voor kwasten en spuitbussen geldt ongeveer hetzelfde. Echter, acryl spuitbussen en grote platte kwasten zijn alleen verkrijgbaar bij de speciaalzaken. In de goedkope hierboven genoemde winkels kun je lakbussen krijgen, maar de stank is enorm. Dus voor binnen geen aanrader. 


Weekend workshop met exposeren in kerkje van Velp:

Zie meer foto's aangaande het weekend Velp workshop met expositie. 

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Last modified onMonday, 29 June 2020 13:52

2 comments

 • Coen oldenhof Monday, 25 November 2013 12:05 Comment Link Report

  Dag Jan! Ik wil eigenlijk niet deelnemen aan de cursus maar wil je wel weer eens ontmoeten!
  Bel of mail even; 0629087663
  Coen oldenhof (Madagascar)

 • Geeraerts Marie-José Friday, 04 October 2013 17:32 Comment Link Report

  Ik had wel graag een workshop willen volgen maar 3u30 is toch weinig. Je komt er maar juist goed in en je moet stoppen! Zijn dit de enige workshops die je organiseerd?
  Ik werk al laag op laag maar ben nog "te stijf". Denk teveel na. Ik zou graag willen loskomen. Ok bewonder jouw werk en hoe je "speeld" op je doek.
  Tilburg is voor mij niet zo ver (Zaventem-België). Laat maar iets weten.
  Hartelijk dank.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Contact

Do you want to receive more information?
Please fill in your emailadres

Contact info

telephonenumber:

+31 06 16 38 00 25

janvanoort@kunstoort.nl